شرکت هوشمند سازان حرکت

موتور DC

قبل از خرید موتور DC ضروریست که بدانید

موتور DC از جمله موتورهای الکتریکی است که با منبع تغذیه جریان مستقیم راه‌اندازی می‌شود. موتورهای DC عمدتا دارای ابعاد کوچک هستند و در کاربری‌های سبکتر مورد استفاده قرار گرفته می‌گیرند اما موتورهای AC در کاربردهای صنعتی و سنگین که گشتاور زیادی نیاز است، مورد استفاده قرار می‌گیرند. مزیت مهم موتور DC نسبت به AC، ابعاد کوچک، گشتاور و سرعت بالا می‌باشد .موتور DC صنعتی که با استفاده از برق جریان مستقیم کار می‌کند، قادر است تا به ‌راحتی و با استفاده از برق باتری راه‌اندازی شود. همین نکته ساده کافی است تا از انواع موتور DC برای طراحی و ساخت تجهیزات سیار، تجهیزات صنعتی، تجهیزات شارژی و مسافرتی و حتی ملزومات و دستگاه‌های صنعتی استفاده شود.

موتور dc

 

ساختار داخلی الکتروموتور DC شامل دو قسمت اصلی یعنی استاتور و روتور است، به این صورت که استاتور همیشه ثابت بوده و روتور همواره در حال چرخش است. با این وجود استاتور با ایجاد یک میدان مغناطیسی، باعث به چرخش درآمدن روتور می‌شود. در واقع الکتروموتور DC شامل تعدادی آهنربای ثابت بوده که بر روی استاتور قرار گرفته‌اند و به همراه سیم‌پیچ‌های موجود در الکتروموتور، یک میدان الکترومغناطیسی دوار ایجاد نموده و موجب چرخش روتور خواهد شد.

ساختار موتور دی سی

انواع الکتروموتور DC

موتور دی‌سی می‌تواند برخلاف موتورهای AC گشتاور یکنواختی را تولید نماید. همچنین این محصولات دقت بالایی در کنترل سرعت روتور دارند و می‌توانند گشتاور و سرعت روتور را به میزان دلخواه بدون نیاز به گیربکس کنترل کنند و نسبت به الکتروموتور AC راه‌اندازی و کنترل آسان‌تری دارند. انواع موتور براشلس DC را با توجه به نوع ولتاژ کاری آنها دسته‌بندی می‌کنند. بر این اساس سری‌های متنوع از این موتورها طراحی ‌شده است که موتور 12 ولت DC و یا مدل‌های 24 ولت از همه محبوب‌تر و کاربردی‌تر هستند. در عین ‌حال قیمت موتور DC در مدل‌های مختلف آن با توجه به توان، نوع ولتاژ و تکنولوژی ساخت محاسبه می‌شود. انواع موتور DC صنعتی با توجه به نوع طراحی و روش سیم‌پیچی به قرار زیر هستند:

الکتروموتور dc

موتور DC براش

الکتروموتور dc براش یکی از انواع موتورهای DC با ساختاری ساده و قیمتی پایین‌تر نسبت به سایر انواع موتورها است. موتور دی‌سی براش از یک سیم‌پیچ متحرک و آهنربای ثابت و یک بخش متحرک که کموتاتور نام دارد تشکیل شده است. وظیفه اصلی آن انتقال برق به سیم‌پیچ می‌باشد. کموتاتور، جهت جریان الکتریکی را در هر سیکل برعکس می‌کند تا نیروی جاذبه و دافعه بین سیم‌پیچ و آهنربا ایجاد شود و این اتفاق موجب می‌شود که در حین گردش موتور قطب‌های موتور دائما تغییر کند. از الکتروموتور DC جاروبک دار در پیشرانه‌های الکتریکی، نورد فولاد، ماشین‌های کاغذ و جرثقیل‌ها استفاده می‌شود. البته موتور دی‌سی براش‌دار امروزه به دلیل هزینه نگهداری بالا، استهلاک زیاد و همچنین راندمان پایین در بازارهای صنعتی از تقاضای کمتری برخوردار است. مزیت مهم این موتورها، قیمت پایین و همچنین کنترل ساده آن‌ها می‌باشد.

این نوع موتور DC قدرتی، از طراحی ساده‌ای برخوردار است و جریانی برای انتقال به کلکتور از طریق جاروبک‌های زغالی انجام می‌شود. براش در واقع همان ذغال‌هایی است که جریان کلکتور را تأمین می‌کنند. در این موتورها از براش برای تولید قطب متضاد بین روتور و استاتور جهت تولید گشتاور استفاده ‌شده است. در کل برای طراحی موتور DC قدرتی، چندان کارایی ندارند و از آنها عموماً برای تولید موتورهای کوچک مانند آنچه در اسباب‌بازی‌ها است، استفاده می‌شود.

موتور dc

 موتور DC براشلس

موتور DC براشلس یا موتور دی‌سی بدون جاروبک، از نسل جدید موتورهای دی‌سی محسوب می‌شود که به دلیل نداشتن براش از هزینه نگهداری بسیار کمی برخوردارند و دارای دقت و سرعت بسیار بالایی می‌باشند؛ اما این موتورها برای کارکرد نیاز به درایور دارند و همین موضوع باعث می‌شود که که هزینه اولیه خرید این موتورها بالا باشد. موتور براشلسDC از یک سیم‌پیچ ثابت و آهنربای دوار تشکیل شده است که از یک یا چند سنسور الکترونیکی برای درک موقعیت موتور استفاده می‌کند؛ سیم‌پیچ‌ها یکی پس از دیگری پس از دریافت سیگنال‌هایی از سنسور موقعیت موتور، وارد مدار می‌شوند.

موتور براشلس یا همان موتور BLDC در واقع از سری مولدهای سنکرون محسوب شده که برای کارکرد به جریان برق DC نیاز دارد. کنترل سرعت موتور DC از نوع براشلس با استفاده از درایورهایی انجام می‌شود که موج AC را به سیگنال مربعی از نوع DC تبدیل می‌کنند. در طراحی موتور BLDC از کموتاسیون الکتریکی همراه با سنسور استفاده می‌شود. استهلاک این موتورها به ‌علت عدم وجود جاروبک بسیار کم است. در عین ‌حال کنترل دور موتور DC از نوع براشلس ساده است و دست ما را برای رسیدن به طیف گسترده از سرعت‌های کاربردی تحت بار نامی باز می‌گذارد. این موتورها برای طراحی موتور CNC های کوچک مناسب هستند. موتور DC دور بالا از نوع براشلس راندمان مطلوب و کارکردی مطمئن دارد. الکتروموتورهای DC براشلس (بدون جاروبک) در صتایع حمل و نقل، سیستم‌های تحریک، سیستم‌های گرمایش و تهویه هوا و سیستم‌های کنترل حرکت کاربرد دارند.

موتور دی سی

در جدول زیر به مقایسه موتورهای براش و براشلس پرداخته شده است:

مشخصات موتورهای براشلسموتورهای براش
کموتاتور الکتریکی با سنسور مکانیکی با براش
تعمیر و نگهداری به علت نبود براش کمتر می‌باشد زیاد و به طور منظم
راندمان زیاد متوسط
اینرسی روتور وابسته است می‌تواند کم یا زیاد باشد زیاد
نسبت توان به حجم زیاد متوسط یا کم
هزینه ساخت زیاد کم

 

موتور دیسی گیربکس دار

اصولا موتورها کارایی چندانی بدون گیربکس‌ها ندارند و دلیل این موضوع این است که ما در بیشتر موارد نیاز به دور بسیار بالا نداریم و بیشتر نیاز به گشتاور یا نیروی حاصل از این تعداد دور را داریم برای تبدیل سرعت به قدرت همه جا از وسیله‌ای به نام گیربکس استفاده می‌شود. در هنگام خریدموتور گیربکس دار حتما باید به نسبت گیربکس، دور خروجی و توان دقت شود.

به همین منظور بعد از مدتی موتورهایی به نام موتورهای گیربکس‌دار روانه بازارهای صنعتی شدند البته که این به منظور حذف موتورهای بدون گیربکس نبوده و نیست و شما می‌توانید با تهیه گیربکس جداگانه از الکتروموتورها استفاده کنید ولی به تبع هزینه نسبتا بیشتری نسبت به موتورهای گیربکس‌دار دارد موتورهای گیربکس‌دار از لحاظ هزینه از صرفه اقتصادی برخوردارند. برای مشاهده و خرید موتور گیربکس DC می‌توانید به موتور گیربکس‌های با کیفیت برند تایلی مراجعه نمایید.

موتور دی سی

موتور DC گیربکس‌دار محبوبیت بالایی دارد. چرا که از یک پک کامل و بدون نیاز به اضافه کردن تجهیزات دیگر برای کارکرد سیستم صنعتی استفاده می‌کنیم. این نوع موتور DC را با استفاده از انواع گیربکس‌های خورشیدی و یا حلزونی طراحی می‌کنند. سری خورشیدی طراحی کاملاً استوانه‌ای دارد. اما برای طراحی موتور DC گیربکس‌دار حلزونی از مدل‌های محور قائم استفاده می‌شود. بخش گیربکس این موتورها معمولاً هم‌جنس پوسته موتور DC صنعتی است و به ‌راحتی می‌توان آن را جدا کرده، تعمیر و یا سرویس کرد.

سروو موتور DC

در هر کاربردی از صنعت که نیاز به دقت بالا داشته باشیم، باید از سروو موتور استفاده کنیم. در این محصولات عملیات کنترل سرعت و چرخش به طور دقیق صورت می‌گیرد و همچنین راندمان بسیار بالایی دارند. البته قیمت سرو موتورها بالا بوده و ساختار پیچیده‌ای دارند و به طور کلی نسبت به سروو موتور AC بازدهی کمتری دارند. این نوع موتور DC صنعتی را در دو مدل مختلف از سروو موتور DC جاروبک‌دار و بدون جاروبک تولید می‌کنند. سری بدون جاروبک یک تیپ ارتقا یافته از موتور براشلس است. این موتورهای DC سروو از دقت عمل بالا و کنترل‌پذیری عالی برخوردار هستند. کنترل دور موتور DC از نوع سروو برای حرکت در زاویه دقیق از چرخش یک دور ۳۶۰ درجه است. مزایای استفاده از موتور DC با انکودر از نوع سروو برای کنترل کردن دقیق سرعت چرخش به همراه زمان پاسخ‌گویی سریع و قابلیت تغییر جهت حین حرکت است. اما معمولاً مناسب طراحی موتور DC دور بالا نیست.

موتور dc

درایور موتور dc

درایور موتورDCابزاری است که می‌توان به وسیله آن دور و سرعت و همچنین جهت گردش موتور DC را کنترل نمود؛ برندهایی مانند H2M و ماناک از تولیدکنندگان درایو DC می‌باشند. در هنگام خرید این محصول باید دقت کرد، رنج ولتاژی که درایور دیسی می‌تواند در آن کار کند چه بازه‌ای است.

قیمت و خرید موتور dc

کاربرد موتور DC

در مجموع مهم‌ترین ویژگی موتورهای DC این است که گشتاور بسیار بالایی نسبت به حجم موتور ایجاد می‌کنند و علاوه بر آن به علت ابعاد کم قابلیت انتقال و جابجایی دارند ولی یکی از مهم‌ترین عیب‌های این موتورها این است که تولید جریان مستقیم یا DC بسیار سخت است و باید از مبدل‌ها استفاده کرد. این موتورها با گشتاور ثابت کار می‌کنند و با تغییر بار اعمالی روی آن سرعت آن تغییر زیادی نمی‌کند.

الکتروموتور DC جزو موتورهای بی‌خطر محسوب می‌شود از این رو کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد. به طور مثال از جمله کاربردهای الکتروموتور DC می‌توان به استفاده از آن در درب‌های اتومات آسانسور، تسمه نقاله، صنایع کاغذ، صنعت شکر، صنعت تولید پلاستیک، تست تایرها در صنعت خودرو سازی، گلخانه‌ها، تردمیل، اسباب بازی‌ها و صنعت کشاورزی اشاره کرد.

مزایا و معایب استفاده از موتور DC

استفاده از الکتروموتور DC نسبت سایر الکتروموتورها از یکسری مزایا و معایبی برخوردار است که در ادامه به شرح آنها می‌پردازیم.

مزایای موتور DC

  • الکتروموتور DC بر خلاف الکتروموتورهای AC امکان ایجاد گشتاوری یکنواخت‌تر و قابل کنترل را فراهم می‌کند
  • نصب، راه‌اندازی و استفاده از موتور دی‌سی به مراتب از موتور AC آسان‌تر است
  • دقت کنترل سرعت روتور در الکتروموتور DC بسیار بالاتر می‌باشد
  • کنترل گشتاور و سرعت روتور در موتور دی‌سی بدون استفاده از گیربکس امکان‌پذیر است

الکتروموتور dc

معایب موتور DC

  • هزینه سرویس، تعمیرات و نگه‌داری الکتروموتور DC بیشتر از سایر انواع موتورهاست
  • با وجود گشتاور بالا، این نوع از الکتروموتورها دارای بازدهی پایینی می باشند
  • سرعت واکنش (سرعت پاسخگویی) در موتور DC پایین است
  • قیمت انواع موتورهای DC نسبت به سایر انواع الکتروموتورها بالاتر است
  • در زمان راه‌اندازی موتور نیاز به جریان DC است

خرید موتور DC از ماناموتور

در هنگام خرید موتور DC لازم است تا نسبت به کسب یک سری از اطلاعات اقدام نمایید. پیش از خرید موتور DC باید پارامترهای مهمی از قبیل تعداد دور خروجی مورد نیاز، تعداد فاز، توان الکتروموتور، ولتاژ کاری، گشتاور، سایز فریم بدنه، قطر شفت خروجی و نوع الکتروموتور DCرا نسبت به کاربری مد نظر خود بدانیم.

قیمت موتور DC با توجه به فاکتورهایی از قبیل تکنولوژی ساخت، نوع و توان آنها محاسبه می‌شود. بر این اساس انواع ژنراتور DC برای کارکرد این سری موتور طراحی‌ شده است. معمولاً قیمت موتور دی‌سی ۲۴ ولت از سری موتور دیسی 12 ولت بالاتر است. از طرفی توان موتور فاکتور تعیین ‌کننده قیمت و در نهایت خرید موتور است. عموم موتورهای کار شده در فضاهای صنعتی و کارگاهی از نوع موتور DC 1000 وات و یا موتور DC 2000 وات هستند. این در حالی است که برای عموم تجهیزات خانگی از موتور DC 500w استفاده می‌کنند. در عین ‌حال موتور DC با گشتاور بالا یک عامل تعیین‌کننده برای کارایی و کیفیت ساخت آن است. تا جاییکه قیمت یک موتور DC با گشتاور بالا بخش پررنگی از طراحی سیستم را شامل می‌شود. با تمام این تفاصیل برای راه‌اندازی سیار انواع تجهیزات و یا برای کنترل‌پذیری بهتر و کارایی دقیق به استفاده از موتور دی‌سی ۲۴ ولت و یا ۱۲ ولت نیاز دارید. این در حالی است که مدل‌های براشلس کارآمدتر، جان‌سخت‌تر و در نهایت بهینه‌تر کار می‌کنند که به نسبت قیمت ارزش خرید بالایی دارند.

شرکت هوشمند سازان حرکت همواره در زمینه موتور DC پیشتاز بوده و با تامین انواع مختلف و متنوع موتورهای دی‌سی توانسته نیاز مشتریان خود را تامین کند در همین راستا شما می‌توانید از طریق ارتباط گیری با کارشناسان واحد فنی مانا‌موتور درباره این موتورها اطلاعات مورد نیاز را به دست آورده و نسبت به خرید موتور DC مورد نظر خود اقدام کنید.

اگر می‌خواهید یک موتور دی‌سی خریداری کنید اما نمی‌دانید کدام یک از مدل‌های آن برای پروژه شما مناسب است، ماناموتور به شما در زمینه انتخاب و خرید مناسب ترین موتور دی‌سی کمک می‌کند.

مشاوره فنی برای خرید این محصولات، مانند هر نوع کالای صنعتی دیگر، می‌تواند از تحمیل هزینه‌های خرید محصول و همچنین هزینه‌های مربوط به سعی و خطاهای اجتناب ناپذیر آن جلوگیری نماید. مزیت مهم خرید اینترنتی محصولات، آن است که می‌توانید با مقایسه مشخصات فنی و قیمت برندهای مختلف، بر حسب پروژه مد نظر و امکانات و محدودیت‌های آن، اقدام به خرید دقیقی داشته باشد.

 

 

مشاهده بیشتر
ارتباط با ما